torsdag 25 juli 2013

Hög kvalitet är en lyx

Jag lyssnade nyligen på ett sommarprat från förra året med Sébastien Boudet, surdegsbagare och grundare av Petite France. I hans program pratade han länge och upprört om hur dålig kvalitet det är på dagens vete, och hans tes är att dagens intensiva jordbruk med handelsgödsel, stråförkortningsmedel och bekämpningsmedel har förstört vetet och lämnat oss med dåligt bröd.

Jag förstår verkligen hans invändningar, även om jag är mer benägen på att skylla på växtförädling än på kemikalier. Det jag reagerade på var hur han ansåg att alla människor förtjänar bra bröd, drog referenser till franska revolutionen och benämnde bröd som en av de allra viktigaste livsmedlen men helt glömde bort att det är den gröna revolutionen, inte den franska, som såg till att vi ens kan producera mat för den befolkning som lever på jorden just nu. Intensiv odling är BILLIGT.

Hans bild av växtodling är, precis som många andras, oerhört romantiserad. Visst vill väl folk gärna äta bröd bakat från obesprutat vete som vuxit fritt i bördig mylla och handskördats av sjungande bönder med en genuin kärlek för livsmedel MEN det matar inte vår växande befolkning. Det är en lyx. Lantbruk som inte utnyttjar den fulla potentialen, som offrar skörd för kvalitet (mätbar eller känslomässig) är en lyx som vi kan unna oss på grund av att vi inte svälter. Den franska revolutionen handlade inte om att det var fel sorts vete i surdegsbrödet, den handlade om att folk svalt för att det inte fanns något vete.

Jag älskar jordbruk. Jag älskar miljöfrågor. Men jag har börjat AVSKY ekologiskt. Ekologiskt jordbruk borde betyda HÅLLBART jordbruk. Men det gör det inte, inte så som vi har det nu och tydligen är nöjda med för att det räcker för våra behov. Vi har råd att ta skördar som är 50 % av potentialen. Vi har råd att vara petiga med "det känns inte bra att äta mat som man har sprutat GIFT på" oavsett om det finns eller inte finns gifter kvar när varan når slutkonsument. Ekologiskt, som KRAV eller EU tolkar det, är en LYX och det är inte hållbart för det kan inte föda vår befolkning.

Frågor som "Är det verkligen bra att använda dubbelt så mycket yta än vad som egentligen behövs för att producera livsmedel?", "Kan handelsgödsel kombineras med ekologiska metoder för att ge högre skördar och minska miljöpåverkan?" och "Är det verkligen bättre att ha en intensiv jordbearbetning och mekanisk rensning som drar massa bränsle än att använda ogräsmedel?" är pinsamt ignorerade.

Vi är så jävla bekväma. Jag blir förbannad.

5 kommentarer:

  1. Hej och kul att du bloggar, följer gärna dina tankar. Hoppas att du sätter igång en saklig diskussion om maten ... äta bör man annars dör man.

    SvaraRadera
  2. det finns mat för att mätta alla människor på jorden...men den gör ingen nytta slängd.
    bekämpningsmedel måste vi sluta med, vi kommer annars snart att få pollinera våra egna gröder:p ingen bra idé om man vill mätta befolkningen;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns det. Men orsaken till att det finns är enligt många att vi har tillgång till handelsgödsel och andra effektiviserande metoder.

      Naturligtvis så finns det enorma problem med dagens jordbruk, att pollinerare dör är helt klart ett av dem. Det jag kritiserar är mest synsättet att man ska göra som man gjorde förr så blir det bra. Det finns både för och nackdelar med det industriella jordbuket, men folk ser bara nackdelarna och glömmer bort att billig livsmedelsproduktion är en grundsten till välstånd och överlevnad.

      Radera
  3. Om folk konsumerar ekologiska livsmedel, kan inte det tänkas vara en konsumentmakt som i det långa loppet påverkar det konventionella jordbruket till att bli mer miljöanpassat?
    Om man skall försöka vara en aning nyanserad, kan det inte tänkas att den optimala samhällsnyttan inte alltid är förenad med maximal produktion? Du kallar det lyx, det kan även kallas välfärd.

    Du skriver att "vi har råd att ta skördar som är 50% av potentiallen", varför har vi det? Är den ekologiska maten så dyr att det ändå lönar sig för bonden, eller är ekonomiska stöd till ekologiska bönder i ditt tycke för höga?

    Om den ekologiska produktionen producerar hälften så mycket, borde den bli dubbelt så dyr (inte exakt, men ungefär kanske?). Är den dubbelt så dyr men konsumenter ändå köper den, är ekologisk mat vad marknaden efterfrågar. Det i sin tur bör göra att en ökad andel av jordbruket blir ekologiskt, helt enligt marknadens önskemål. Ökad andel ekologiskt jordbruk ger således en lägre totalproduktion förutsatt att det är andelen som ökar och inte arealen brukad mark i ökar. Lägre totalproduktion leder till ett minskat utbud och därmed ett högre pris för mat generellt, inte bara den ekologiska. Har vi råd med det? Antagligen om vi köper den dyrare maten när det finns billigare alternativ.

    Nu kan det självklart vara så att marknadskrafterna är till viss del utslagna på grund av de idag omfattande bidragen till det europeiska lantbruket. Sen är människors agerande inte alltid ekonomiskt rationellt, varvid utbuds och efterfrågeteorier kan slås ut, speciellt i samband med ekonomiska bidrag.

    Det kommer bli intressant att följa den här bloggen, hoppas att jag lär mig mycket.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Först och fränst, jo jag tror verkligen att konsumtion av ekologiska livsmedel kan öka trycket på det konventionella jordbruket, men åter igen är problemet att det som folk vill ha ofta inte är det mest miljövänliga i verkligheten, även om det känns bra. Se inlägget om konsumentansvar för mer uttömmande tankar.

      Orsaken till att vi har råd att ta låga skördar i Sverige är att vi kan importera billig mat från andra länder, vilket gör att vi får lyxen att välja om vi vill köpa billigt eller kvalitet. Vad gäller bonden så är det framförallt tack vare ekonomiska stöd.

      Jo, ekomaten borde vara så dyr, men tack vare stödpengar så är den inte det. Och jo, ditt resonemang om ökade matpriser stämmer antagligen, och nog har vi i Sverige råd med det, men globalt sett så är det kanske ingen hit... I många delar av världen så är maten dyr nog.

      Kul att du kommenterar!

      Radera