tisdag 6 augusti 2013

Biodynamisk odling, en kvarnstein(er) runt halsen på utvecklingen.


 

Rudolf Steiner, grundare av den biodynamiska odlingen och den antroposofiska läran.
 
Mannen på bilden är antagligen ansvarig för minst ett sprängt bodkärl i min hjärna.
 
I Sverige manifesterar den här mannens galenskap sig framförallt i den lilla orten Järna, känd för sina "mystiska" epedemier av polio, röda hund och mässlingen. (Obs, de är inte alls mystiska, eftersom antroposofer inte tror på vaccin).
 
Järna är också känt för sitt mysiga, miljövänliga, retrodesignade Saltå Kvarn. Ett företag miljömedvetna bloggare älskar att kopplas ihop med. Det får de väl göra om de vill, men jag tänkte ägna den här miljömedvetna bloggen till att förklara varför jag tror att Saltå Kvarn och biodynamisk odling i allmänhet är en black om foten för utvecklingen av verkligt miljövänlig odling.
 
Anledning:
De är ett jävla hittepå. Inte allting de sysslar med såklart, men biodynamiska preparat är
exakt lika vetenskapligt bevisat som homeopati. Att ge hittepågrejer lika värde som de metoder som bevisligen fungerar sänker värdet för de fungerande metoderna. Om du säger "Du borde vårda bördigheten i jorden. Det gör du genom att odla vallar (korrekt), lämna halmen (korrekt), och gräva ner kohorn fyllda med nässlor (hittepå)" så sänker du trovärdigheten för de fungerande metoderna. Folk kommer att blanda ihop detta trams med det verkliga hållbara metoderna och avfärda alltihop.

Så snälla. Sluta förstöra, vi försöker fixa grejer här.

Summary:
Biodynamic agriculture reduce the credability for organic/substaiable agriculture by using non scientificly proved methods and treat them with the same value as the methods who acctually works. This makes ordinary people refuse good methods because they mix them up with the mumbo-jumbo used by biodynamic farmers.    


2 kommentarer:

  1. Tack för artikeln. Jag har försökt föra lite diskussion kring att odlingsmetoder som säger sig vara ekologiska får grava trovärdighetsproblem om de på något sätt skall härledas ur antroposofernas läror. Jag går en trädgårdsutbildning på Öland, Capellagården, och, det visade sig att skolan tidigare haft en trädgårdsmästare, även initiativtagaren till utbildningen, som var antroposof. Blev lite förvånad, men men... Trädgårdsklassen jag går i var nyligen på en studieresa till Järna, och fick se deras "kulturcentrum" och Saltå Kvarn. De har visst yrkeshögskolestatus numera och ger utbildningar i "biodynamisk odling och entreprenörskap". Det borde f.ö.h bli mer allmänt känt vad "biodynamisk odling" innebär. Hur man som seriös jordbrukare kan vilja förknippas med Rudolf Steiner och hans extremtomtiga och ibland rent ut äckliga idéer är bortom mig. /Chester

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj vad knäppt! Det kommer ett större inlägg om Steiner i dagarna, det blir saftigt. Han var helt galen, den mannen....

      Radera