Jag tänkte att vi skulle
prata lite om arsenik i ris. Eller ja, tänkte och tänkte, jag blev tillfrågad
av Sabina att skriva ett par ord med anledning av Livsmedelsverkets rapport i
förra veckan (sammanfattningen finns att läsa HÄR och innehåller mycket saklig information). Och
det kan jag ju. Jag är skrivkunnig, har universitetsexamen i
livsmedelsvetenskap, och är mån om att hålla mig väl med Sabina. Jag heter
Agnes och det här är min syn på riskkakorna.
![]() |
Risk-kakor |
För det första. Det är få
saker som fascinerar och skrämmer så som gammalt hederligt giftigt arsenik. Ett
grundämne som fängslat författare och förgiftat ovetande folk och fä i alla
tider. Fråga bara Erik XIV, den dam som blivit arsenikförgiftad av sin eleganta
klänning i scweinfurtergrönt (tyget är indränkt i arsenik, som bildar en giftig
gas vid kontakt med fukt som exempelvis svett), eller den stackars häst som
arsenikdopades för att se frisk och välmående ut tills hästkrängarn fått igenom
sin försäljning, varvid hästen inte var så kry längre. Arseniken är urtypen av
något som är farligt, och i största möjliga mån ska undvikas.
För det andra. Matlarm.
Är vi inte lite trötta på dom nu? Om vi blundar och känner efter riktigt noga,
finns det inte en liten känsla av att ”det kan väl inte vara så farligt”. I
tider där äkta mat hyllas, en knappt kan få ett oeko skvätt mjölk i kaffet och
sylten möglar i kylen då ingen haft vett att tillsätta konserveringsmedel (den
uppmärksamme läsaren kan en nu uttyda var jag står i dessa frågor). Vore det
inte lite skönt att bara strunta alla rubriker om hälsokällor och hälsofällor,
och bara äta mat. Strunta i allt, och bara äta det som känns bra. Det vore ju
ganska skönt, om inte annat som ett mindfulnessexperiment – kan jag äta en
måltid utan att tänka på arsenik, kalorier, salt, e-nummer, protein eller vad
som nu oroar mig?
Så är vi tillbaka till
arsenikriset, och Livsmedelsverket varnande texter. Ska vi bli oroade, och ta
rådet på allvar? Äta ris några få gånger i veckan, koka riset i ett överflöd av
vatten, och låta små barn gå miste om den gastronomiska sensation som riskakor
med riktigt mycket smör är? Jag tror det. Arsenikrislarmet är just ett sådant
larm som en ska ta på allvar. Arsenik är både deckarförfattargiftet of choice,
och en verklig risk som orsakar onödiga cancerfall bland vanliga levande
människor. I Sverige äter vi inte särskilt mycket ris, och vårt grundvatten är
inte arsenikförgiftat, men i andra delar av världen ser det annorlunda ut.
Jag rekommenderar att
läsa Karin Boyes krönika i DN (2015-10-03), ”En kaka utan arsenik är en bättre
kaka”, och därefter äta en omgång sushi i rent dödsförakt. Men sen så ska en nog
vänta ett par dagar innan en hugger in på risgrynsgröten
Hur en kokar risgrynsgröt i ett överflöd av
vatten är ett problem för framtiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar