tisdag 26 november 2013

Det livsfarliga vinet

Jag latbloggar lite från mobilen för att dela denna länk.

Självklart behöver vi fortsätta undersöka hur hormonstörande ämnen påverkar oss, och vad som händer när man får i sig små mängder av många olika skadliga kemikalier (den så kallade cocktaileffekten). Men man måste ändå komma ihåg att de gränsvärden som finns inte är dragna ur röven samt att ingen försöker förgifta dig.

Det är omöjligt att uttrycka det bättre än vad hen gör i länken ovan.

"Några gram alkohol/dag ger också leverpåverkan och den som frivilligt dricker en alkohollösning och oroar sig för tillsatser bör inte fatta viktiga beslut utan målsmans tillstånd."

1 kommentar:

  1. När det gällder det här ämnet skrev jag ned en liten fundering på facebook: "Det finns en teoretisk lösning som ingen föreslår. Vi skulle kunna använda en teknik som dagsläget är kontroversiell.

    För att ta ett exempel, europeiska vingårdar besprutar hårt mot "Downy mildew", en svampsjukdom. Den bra nyheten är att amerikanska vinrankor är immuna mot "Downy mildew", den dåliga nyheten är att man inte kan brygga bra vin av amerikanska vindruvor. Däremot är det antagligen möjligt att föraöver gener som ger immunitet mot svampsjukdomen från amerikans vinrankor till välkända vindruvor som pinot noir, chardonnay, osv. och få rankor med naturlig immunitet, som kan odlas med mindre bekämpningsmedel och som kan användas till vin. Att ingen har föreslagit den lösningen, betyder det att folk i allmänhet är mer rädda för sk GMO än för bekämpningsmedel? Att folk hellre dricker vin med bekämpningsmedel i än med GMO i?"

    SvaraRadera