tisdag 10 juli 2018

Hur kan man stötta Sveriges bönder genom torkan?

Ingen lär ha missat hur förödande sommarens varma och torra väder har varit för våra lantbrukare. På åkern utanför mitt hus går rågaxen inte ens över knäna, och hästarna hos grannen går i gulbrända hagar och äter sig mätta på det hö som borde ha sparats till vintern. Sveriges Radio intervjuar mjölkbönder som gör sig beredda på att slakta sina djur på grund av brist på foder, och de berättar att en åker som borde ge tjugofem balar hösilage bara gett nog till fyra. Palle Borgström, ordförande i LRF, uppskattar förlusten bara för spannmålet till att uppgå till 4 miljarder kronor.

På Facebook och andra sidor kopplas nu folk med foderöverskott eller oslagna gräsytor ihop med lantbrukare i behov av foder och transporter av grovfoder från andra EU-länder samordnas. Men vad kan man göra om man inte har foder att erbjuda med ändå vill hjälpa till?

Här är en lista över saker jag känner till, tipsa gärna i kommentarerna om ni har fler ideer!


  • Köp svenskt kött och ligg på restauranger och kräv svenskt. Slakterierna är tungt belastade och omsättningen behöver öka. Du behöver inte äta mer kött, var bara noga med att välja svenskt om du köper. Om du har möjlighet, köp gärna köttlådor direkt från bonden
  • Köp svensk av allt som går, torkan drabbar alla.
  •  Dela artiklar och skriv om torkan i sociala medier. Det är valår i år och alla partier kollar noga på vad folk är intresserade av.
  • Skriv till politiker och partier och fråga hur de planerar att hantera krisen samt förebygga liknande situationer i framtiden.
Vill vi ha en framtida egenförsörjning av livsmedel måste dessa frågor finnas på agendan nu. Lantbruket kan inte behandlas som vilken branch som helst, matproduktion är livsnödvändigt och staten behöver kunna stötta i krislägen.

Odlingslandskap
Bild från LRF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar