måndag 30 september 2013

Att smitta andra med dödliga sjukdomar är en rättighet jag är beredd att dö för. Bokstavligen.

Nu är inte jag livsmedelsagronom, men tänker ändå dela med mig av mina reflektioner angående Idas inlägg om opastöriserad mjölk.

När jag har läst igenom kommentarer och blogginlägg angående det så kallade mjölkupproret, en proteströrelse mot förslaget att förbjuda all försäljning av opastöriserad mjölk, är det vissa genomgående argument som har utkristalliserats. Det första handlar om anekdotisk bevisning "jag har druckit mjölk direkt från juvret i femtio år och aldrig ens vart förkyld", den andra är påståenden om att pastöriserad mjölk är mer hälsofarligt av en mängd mer eller mindre påhittade anledningar och det tredje är att vuxna människor ska banne mig få bestämma själva om de vill riskera att få tuberkulos, listeria och ehec (jävla förmyndarsamhälle osv osv). De två första faller på sin egen dumhet, men det sista är intressant.

Ska pappa staten få bestämma vilken sorts mjölk vi ska dricka? 
Nej. Kanske inte för vuxna människor. Men vem ska bestämma vad barnen ska dricka? Vi ser vad livsmedelsverket säger.

"Eftersom barn är känsliga och kan drabbas av svåra komplikationer som njurskador är det särskilt viktigt att barn inte dricker opastöriserad mjölk. Färskost gjord på opastöriserad mjölk ska inte heller ges till barn. Barn bör inte få smaka på rå köttfärs eller annat rått kött och det är viktigt köttfärsrätter genomsteks ordentligt. "

Hoppsan. Men självfallet så kommer alla som köper opastöriserad mjölk att undvika att ge den till sina barn, eftersom de naturligtvis har gått in på livsmedelsverkets hemsida och läst den här texten innan de svängde förbi med sin loppisfyndade mjölkkanna hemma hos bonden Bondesson på väg hem från surdegsdagiset. För det har ju ALDRIG hänt att någon har köpt en livsmedelsprodukt utan att göra ordentlig faktakoll innan. Och det har definitivt aldrig hänt att folk har riskerat sina barns hälsa för att de inte litar på modern vetenskap.
/ironi

Själv tycker jag väl att men ska ha rätt att ta dåliga beslut om de bara drabbar en själv, men ehec är en smittsam diarrésjukdom (lycka till med att hålla det för dig själv) och TBC orsakar kronisk hosta samt sprids genom luften. Kan vi lita på att alla som köper opastöriserad mjölk håller sig hemma?

Sist men inte minst så känns det ganska dubbelmoraliskt att de människor som är för "ren" och "äkta" mat utan "tillsatser" förespråkar ett livsmedel som riskerar att sprida sjukdomar som kräver antibiotikabehandling (tex TBC).....

*tar långsamt på sig foliehatten*

1 kommentar:

  1. Gulligt med ironi och små barn tillsammans. Intressanta tankar.

    SvaraRadera